Cybercriminaliteit en Bescherming: Hoe Jij Je Digitale Veiligheid Kunt Versterken
4 tips hoe jij je kan beschermen tegen internetcriminaliteit

In een wereld waarin technologie steeds meer verweven raakt met ons dagelijks leven, is het essentieel om bewust te zijn van de gevaren van cybercriminaliteit. Bedrijven en organisaties investeren enorme bedragen om hun computersystemen te beschermen tegen kwaadaardige krachten van buitenaf. Toch blijkt dat zelfs met deze inspanningen, incidenten nog steeds kunnen voorkomen. Zo lukte het Chinese hackers vorig jaar om een computersysteem van het Nederlandse leger binnen te dringen en ongestoord spionagesoftware te plaatsen.

De Onzichtbare Dreiging
Niet alleen grote organisaties zijn het doelwit. Ook in het dagelijks leven liggen criminelen op de loer om de apparaten van onwetende burgers over te nemen of persoonlijke gegevens te stelen. Volgens het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) zijn er in Nederland duizenden systemen die online kwetsbaar zijn. Het goede nieuws is dat iedereen de kans kan minimaliseren om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit.

Hoe Bescherm Je Jezelf?

Uit een rondgang langs experts blijkt dat er enkele eenvoudige stappen zijn die je kunt nemen om je digitale veiligheid te versterken:

  1. Regelmatig Updates Uitvoeren: Je kent het wel: Windows en Apple vragen je om je pc, laptop of iPad opnieuw op te starten voor updates. Hoewel het soms vervelend lijkt om minutenlang naar een zwart scherm te staren, is dit proces cruciaal. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken. Door ze uit te voeren, minimaliseer je de kans dat criminelen je computer kunnen binnendringen.
  2. Automatische Back-ups Inschakelen: Stel de automatische back-up-functie in op je apparaten. Hierdoor worden kopieën van je gegevens op een externe server bewaard. Mocht er ooit iets misgaan, dan kun je je gegevens gemakkelijk terughalen. Vanuit Rijs kunnen wij je back-up oplossingen bieden voor je bestanden, je e-mail en/of je volledige computer zoals back-up voor Microsoft 365. Interesse? Mail met Hilco en hij vertelt je er meer over. 
  3. Wees Alert op Phishing: Phishing is een vorm van digitale oplichting waarbij criminelen zich voordoen als iemand anders om inloggegevens of geld te bemachtigen. Wees voorzichtig met e-mails of berichten die om persoonlijke informatie vragen. Controleer altijd de afzender en klik niet zomaar op verdachte links. Ontvang je vaak ongewenste e-mail, overweeg dan een e-mail beveiligingsoplossing van bijvoorbeeld Proofpoint. Daarmee ben je extra beschermd en loop je nog minder risico's. Benieuwd hoe dit precies werkt en wat het kost? Stuur Bert een bericht en hij neemt je er graag in mee. 
  4. Gebruik Sterke Wachtwoorden: Een zwak wachtwoord maakt het voor criminelen gemakkelijker om toegang te krijgen tot je accounts. Kies unieke wachtwoorden en gebruik bij voorkeur een wachtwoordmanager om ze te beheren. We schreven hier al eens eerder een blog over;

 Sterke wachtwoorden maak je zo

Samen Sterk tegen Cybercriminaliteit
Laten we samenwerken om cybercriminaliteit te bestrijden. Door bewust te zijn van de risico’s en eenvoudige maatregelen te nemen, kunnen we onze digitale wereld veiliger maken. Dus, wacht niet langer en bescherm jezelf vandaag nog! 

Hulp nodig? Dan ben je daarin echt niet alleen. Wij helpen je graag! Laat een bericht achter en we nemen snel contact met je op!

 Help mij veiliger te werken

Cybercriminaliteit en Bescherming: Hoe Jij Je Digitale Veiligheid Kunt Versterken
Rijs Solutions, Bert van Rijssen 27 maart, 2024
Deel deze post
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Kan je deze factuur alvast voor mij betalen?
Over de risico's van AI den Deepfake.