Sterke wachtwoorden maak je zo
Zijn jouw wachtwoorden makkelijk te hacken?

24-04-2018

We hebben allemaal wachtwoorden voor verschillende accounts. Wachtwoorden zorgen ervoor dat onder andere jouw e-mail , Facebook, belastingaangifte en verzekeringen zijn beschermd. We proberen hele persoonlijke wachtwoorden te bedenken, die niemand kan raden of gaan in de weer met hoofdletters, een laag streepje, een hashtag en een uitroepteken. Niemand kraakt deze wachtwoorden! Of toch wel?

We merken dat er nogal wat misverstanden zijn betreft wachtwoorden en dat de communicatie hierover nogal verschillend is. Zo vullen veel mensen bij de wachtwoordsystemen met geheime vragen altijd de waarheid in. Logisch zal je denken! Maar wat we vergeten is dat wanneer een hacker jou doelgericht wil kraken, het antwoord op die geheime vraag zo gevonden is. Heel eenvoudig door even te Googlen. Dus vul nooit de waarheid in op zo’n geheime vraag. Daarnaast kun je beter ook geen logische wachtwoorden gebruiken. Zoals ‘welkom 1’ of ‘eentweedrie’. Wat doe je dan wel?

Waar moet je op letten bij het maken van goede wachtwoorden?

Natuurlijk is een wachtwoord handig wanneer je deze makkelijk onthoud, maar wist je dat er één ding het allerbelangrijkst is? Namelijk de lengte.

  • Lengte

Zorg dat je een lang wachtwoord hebt. Bijvoorbeeld 1 zin die tenminste 13 tekens bevat. Met een wachtwoord-zin van die lengte zorg je dat een hacker er zo’n 133.000 jaar over doet om je wachtwoord te kraken. Per teken zijn er 85 opties en dus kost het veel moeite om een wachtwoord van die lengte te kraken. Daarom hoef je ook niet moeilijk te doen met vraagtekens, streepjes en hoofdletters. Voor een hacker maakt het niet uit welke tekens je gebruikt.

  • Diversiteit

Zorg daarnaast dat je overal een ander wachtwoord gebruikt en werkt met verschillende patronen. Ik heb wel eens iemand moeten helpen die allerlei variaties van brood als wachtwoord gebruikte; kerstbrood, paasbrood, krentenbrood, etc. Maar eenmaal één wachtwoord gekraakt, geeft direct 50% weg van de andere wachtwoorden en liggen voor hand om te proberen. Wil je er zeker van zijn dat je veilig inlogt? Gebruik dan tweestapsverificatie. Je krijgt dan bijvoorbeeld een sms op je smartphone, waarmee je vervolgens de inlog op je andere apparaat bevestigd.

  • Wachtwoord-zin

Een goed wachtwoord bestaat uit een zin en zegt iets over het moment waar je bent of wat je doet. Bijvoorbeeld: Ikloopiederedageenrondjemetdehond / heerlijkzonnigweer / morgenbenikjarig Maar gebruik zelf natuurlijk andere wachtwoorden dan hier genoemd ;-)

Wachtwoord veranderen?

Je hoort wel eens dat je wachtwoorden om de zoveel weken of maanden moet vervangen. Doe geen moeite. Wanneer je een lang wachtwoord hebt is dit onnodig, want deze is immers moeilijk te kraken. Verander je wachtwoord wel wanneer er een aanleiding voor is. Zoals wanneer een platform is gekraakt, wanneer je jouw wachtwoord aan iemand hebt gegeven of als je denkt dat iemand meegekeken heeft.

Waar bewaar ik mijn wachtwoorden?

Waarschijnlijk word je soms gek van alle wachtwoorden die je op moet slaan. Wat altijd werkt is het ouderwetse kladblok waarin je alles opschrijft en deze opbergt in een afgesloten kast. Je kunt beter niet digitaal opslaan, want dat is ook weer te kraken. Je hebt tegenwoordig wel online wachtwoordkluizen, zoals 1Pass en LastPass. Hier zit een grote versleuteling achter die heel moeilijk te kraken is. Weet je niet goed wat voor jou een oplossing is? Laat je dan vooral adviseren, want er hangt veel van af.

Hopelijk kun je met deze informatie goede wachtwoorden maken. Nog vragen? We zijn bereikbaar via 085-2101202 en info@rijssolutions.nl

Sterke wachtwoorden maak je zo
Rijs ICT Solutions, Rik Jans 3 oktober, 2021
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Een veilige website begint met SSL
Heb jij je website goed beveiligd?