Vier tips om de accuduur van je laptop te verlengen
Zodat je minder vaak je lader hoeft aan te sluiten

27-07-2021

Heb jij je laptop vaak langere tijd achter elkaar nodig? Maar kom je altijd op het punt dat er onderweg geen stroompunt in de buurt is en je laptop vervolgens uitvalt? Met deze 4 tips gaat je batterij langer mee, zodat jij toch die ene belangrijke mail kan versturen of het volgende level in het spel kan spelen.

1.    Pas de helderheid van je scherm aan
Je beeldscherm eist de meeste stroom op. Het is dan ook enorm effectief om hier gelijk wat aan te doen. Dim de helderheid van je beeldscherm, om zo minder stroom te verbruiken. Wanneer jij je laptop helemaal niet gebruikt is het aan te raden om het beeldscherm uit te zetten. Of stel een energiebesparende stand-bymodus in, zodat het scherm zich vanzelf uitschakelt als er enige tijd geen activiteit is.

2.    Zet vliegtuigmodus aan
Heb jij geen internet of bluetooth verbinding nodig tijdens het kijken van die film of het schrijven van je verslag? Schakel dan de vliegtuigmodus in. Zo gaat er geen energie naar de wifi-ontvanger of andere energievretende punten.

3.    Doe (maar) één ding tegelijk
Als je veel tegelijk van je laptop vraagt, door allerlei verschillende schermen, tabbladen en programma’s open te hebben staan, dan is de batterij logischerwijs sneller leeg. Concentreer je daarom op dat ene programma waar je in wilt werken. Sluit andere taken en programma’s zoveel mogelijk af. Dit kan je bijvoorbeeld via je taakbeheer regelen.

4.    Ze de batterijmodus lager
Je kan bij Windows laptops een batterijmodus instellen variërend van ‘langste levensduur’ t/m ‘beste prestaties’. Vanzelfsprekend vraagt die beste prestaties meer van je accu. Wil je dus langer blijven doorwerken, stel dan een lagere accumodus in.

Bonustip: Sluit geen externe apparaten aan.
Ook de externe apparaten vragen veel energie van je laptop. Ze eisen allemaal wat van de stroom op. Overweeg daarom om niet met een externe muis of toetsenbord te werken op het moment dat je de duur van de batterij graag zo optimaal mogelijk wilt benutten.

Levensduur van je accu

Het is een veelgehoorde klacht; mijn accu gaat zo snel achteruit. En dat is heel herkenbaar. Batterijen verliezen bij gebruik doorlopend een stukje van hun levensduur en afhankelijk van het gebruik, gaat die levensduur sneller achteruit. Gemiddeld genomen kan je het eerste jaar uitgaan van de opgegeven accuduur en gaat die vanaf jaar 2 aanzienlijk achteruit. Een paar aanvullende tips om die levensduur te verlengen:

1.     Vermijd volledige ontlading

Voorkom dat de accu een langere periode helemaal leeg is. Je accu helemaal leeg laten lopen kan de accu beschadigen. Tussentijds opladen is geen probleem voor de accu. Volledige ontlading komt vooral voor bij oudere laptops. Laptops zijn zo ontworpen dat ze uit gaan voordat de accu helemaal leeg is. Dit veiligheidsmechanisme voorkomt dat ze kapot gaan. Zorg er wel voor dat jouw laptop snel weer aan de oplader hangt als dit gebeurt. Want het ontladen gaat (zij het een stuk langzamer) ook door als de laptop uit staat.

2.     Berg nooit je laptop met een volle accu op

Laptopaccu's verliezen sneller hun capaciteit als ze volledig zijn opgeladen. Zorg dat de accu tussen de 40% en 60% is opgeladen als je de laptop een maand of langer niet gebruikt. Dan blijft het capaciteitsverlies beperkt. Berg hem ook niet voor veel langer op, want uiteindelijk verliest hij sowieso zijn lading en volledige ontlading is ook slecht voor de accu.

Accu vervangen

Als de accuduur zo kort is dat je laptop eigenlijk niet meer zonder lader kan worden gebruikt, kan je overwegen de accu van je laptop te vervangen. Dat is meestal goed te doen, hoewel moderne laptops daarvoor wel uit elkaar gehaald moeten worden. Neem contact met ons op om te informeren wat de kosten zijn voor een nieuwe accu en voor het maken van een afspraak.
Vier tips om de accuduur van je laptop te verlengen
Rijs Solutions, Bert van Rijssen 27 juli, 2021
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Oplichting door valse SMS over pakketjes
Duizenden mensen zijn slachtoffer geworden door oplichting via SMS