Welke laptop voor school kan ik het beste aanschaffen? Je bent niet de enige die met deze vraag rondloopt. We krijgen namelijk vaak vragen van onze klanten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laptop voor school. Laten we het zo zeggen: de keuze is reuze. Daarom hebben we alle tips, adviezen en type studenten laptops voor je op een rij gezet.
Laptops voor studenten en scholieren
Welke laptop moet je aanschaffen als je gaat studeren of naar de middelbare school gaat? De keuze is gigantisch, dus we snappen dat je door de bomen het laptopbos niet meer ziet. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je een laptop voor school gaat aanschaffen. We geven je hier tips om tot een goede keuze te komen.
Hoe ga je de laptop gebruiken?
Ga je een opleiding doen, waarbij je bijvoorbeeld veel met tekenprogramma’s moet werken, dan zul je een ander type laptop nodig hebben dan één waar je alleen je verslagen maakt en je mail op checkt.
Snelheid processor, werkgeheugen en opslag
Voor veel mensen is de keuze van een goede processor abacadabra. Toch is het een van de belangrijkste zaken van een laptop. Het bepaalt onder andere de kracht en snelheid van je laptop. Kies voor minimaal een Intel i3 of AMD Ryzen 3 processor om zeker te zijn van goede prestaties.
Geheugen en opslag
Op school ben je vaak met meerdere dingen tegelijk bezig, of je sluit schermen niet snel af. Daarom is voldoende werkgeheugen belangrijk om een snelle laptop te houden. Kies voor minimaal 8GB, maar liever nog 16GB, dan hoeft dat geen beperking op te leveren. Bestanden? Die sla je bijna allemaal op in de cloud. Dus een opslagcapaciteit van 256GB is vaak al meer dan genoeg.
Let op het gewicht van de laptop
Op school loop je van les naar les. En elke keer met alle boeken en je laptop in je tas. Let dus goed op het gewicht van je laptop. Kleiner betekent vaak ook lichter, maar niet altijd. Laptops van +/- 1kg zijn ideaal voor meenemen.
Specificaties van je beeldscherm
Vaak denk je niet zo na over het beeldscherm van je laptop. Behalve of het groot moet zijn in verband met het zicht, of juist klein, zodat hij gemakkelijk mee te nemen is. Maar de resolutie bepaald vooral hoeveel je ziet. Full HD heb je minimaal nodig, hogere resoluties zorgen vooral voor mooiere beeldkwaliteit en/of meer werkruimte op je scherm. Je hebt ook laptops met een touchscreen beeldscherm. Die kun je dus meer gebruiken als tablet. Ideaal om te gebruiken in de klas.
Wat is de beste laptop voor school?
Zoals je hier boven al hebt gezien valt daar niet één antwoord op te geven. Wel hebben we onze top 3 meest geschikte laptops voor scholieren en studenten voor je op een rij gezet hieronder. Wil je toch meer advies? Dan helpen we je graag in één van onze winkels.
HP 14s-dq2710nd
Processor: Intel Core i3
Schermdiagnoaal laptop: 14 inch
Geheugen: 8 GB DDR4
Opslagcapaciteit: 256 GB SSD
Asus Vivobook 14
Processor: Intel Core i3
Schermdiagnoaal laptop: 14 inch
Geheugen: 8 GB DDR4
Opslagcapaciteit: 256 GB SSD
Acer Swift 3 SF316-51-51PZ
Processor: Intel Core i5
Schermdiagnoaal laptop: 16 inch
Geheugen: 8 GB DDR4
Opslagcapaciteit: 512 GB SSD
Laptoptas voor school
Heb je net een gloednieuwe laptop voor school aangeschaft en dan gooit je kind hem met tas en al in de hoek. Tja, dat is vaak wat er met schooltassen gebeurt. Wil je dat je laptop onbeschadigd blijft? Dan is een goede tas voor school net zo belangrijk. Bekijk hier onze laptoptassen voor school
Mijn laptop voor school is te traag. Wat kan ik doen?
Heb je thuis een laptop staan, maar is hij te traag om er goed mee te kunnen werken op school? Dan zijn er een paar dingen die je kan doen om de snelheid van je laptop te verbeteren.
Werkhouding; neem een extra scherm en laptophouder
Gebruik je een laptop voor school of werk, dan zal je vast herkennen dat je snel op de bank neerploft met je laptop op schoot. Het lijkt handig, maar het is niet altijd goed voor je laptop in verband met warmte afvoer. Zorg ervoor dat je altijd iets hards onder je laptop hebt, bijvoorbeeld een boek, zodat de laptop goed kan koelen.
Voor je werkhouding is de laptop op schoot ook geen aanrader. Nek- en rugklachten liggen op de loer, ook voor jongeren. Naast een goede bureaustoel is het ook belangrijk om het scherm waarop je werkt op de juiste hoogte in te stellen of de informatie op je scherm groter weer te geven.
Wat ook handig is, is om te kiezen voor een extra los scherm, dat je aan je laptop aansluit. Denk bijvoorbeeld aan een 24 inch of groter. Zet eventueel je laptop op een standaard ernaast. In combinatie met een los toetsenbord en muiscombinatie, heb je een betere ergonomische werkhouding en is de kans op fysieke klachten aanzienlijk kleiner.
Geheugen uitbreiden van je laptop
In sommige gevallen is het bij een laptop mogelijk je werkgeheugen uit te breiden. Heb je bijvoorbeeld nu 4GB RAM, dan kan je dat in veel gevallen naar 8, 12 of 16GB uitbreiden uitgebreid. Met dit extra werkgeheugen zorg je ervoor, dat programma’s sneller kunnen worden uitgevoerd.
SSD-upgrade
Werk je nog op een normale harde schijf in plaats van een SSD (Solid State Drive) en heb je een laptop die niet ouder is dan zo’n 4 jaar? Dan kan je met een SSD-upgrade veel winst behalen. Je laptop kan zo’n 10x sneller worden.
Check je software
Naast de hardware kan je ook kijken naar de software. Controleer bijvoorbeeld je ‘opstartprogramma’s'. Deze zijn bij Windows te vinden onder Taakbeheer. Deze programma’s starten automatisch mee als je de laptop aanzet. Denk aan programma’s als Google Chrome, Spotify, Microsoft Teams of Adobe Reader. Allemaal voorbeelden van software die automatisch mee starten als je de laptop aanzet, ook al ga je die niet gebruiken.
Kom je er zelf niet uit? Dan kun je uiteraard altijd langskomen in een van onze winkels. We helpen je graag.
Laat die laptop voor school nog even dicht…
We hopen dat we je wat tips hebben kunnen geven voor een goede laptop voor school. Maar nu is het nog even genieten geblazen van de vakantie. Fijne zomer gewenst!