Ben jij al klaar voor het nieuwe werk- of schooljaar?
Tips om goed te kunnen thuiswerken of studeren

09-08-2020

Voor de regio Noord is de zomervakantie alweer bijna ten einde. Maandag 17 augustus gaan de scholen weer beginnen en gaat het ‘normale leven’ weer van start. En ondanks dat scholen weer helemaal open gaan, zal Covid-19 blijvende veranderingen met zich meebrengen en zal thuisleren en werken nog lange tijd de standaard blijven. Dat vraagt om goede voorbereiding zodat je alleen of samen met je huisgenoten kan terugvallen op een betrouwbare thuiswerkplek of studieplek. Hieronder wat tips om dat voor elkaar te krijgen.

Internet en Wi-Fi

Onmisbaar met alle mobiele apparatuur die we tegenwoordig gebruiken, is een snelle internetverbinding en uitstekende Wi-Fi dekking in huis. Maar bekabelde verbindingen zijn altijd betrouwbaarder en sneller, dus sluit apparaten zoveel mogelijk bekabeld aan. Bovendien houdt je daarmee meer bandbreedte vrij voor je Wi-Fi waar bijvoorbeeld je smartphone of tablet gebruik van kan maken. Is je bandbreedte maar beperkt, zoals met een DSL verbinding in het buitengebied het geval kan zijn, kies dan bijvoorbeeld vaker voor je mobiele hotspot functie van je smartphone. Als je 4G bereik hebt, is dat waarschijnlijk aanzienlijk sneller dan je eigen DSL verbinding en kan je dus beter werken. Let op! Videobellen verbruikt veel bandbreedte en kan dus je bundel snel verbruiken. Werk je met meerderen tegelijk thuis op een beperkte verbinding? Voorkom dan onnodig streamen zoals via YouTube, tv kijken of gamen. Dat heeft een aanzienlijke invloed op de gezamenlijke snelheid van het internet.

Je laptop
Met het thuisleren en werken zijn de systeemeisen van bijvoorbeeld laptops wat ons betreft wel wat veranderd. Het videobellen vraagt de nodige prestaties van het apparaat. Zeker wanneer je een tweede scherm hebt aangesloten waar je tegelijkertijd andere programma’s open hebt staan, merk je al snel dat je laptop moeite kan hebben om snelheid te behouden. En als je thuiswerkt of leert, wil je natuurlijk wel een betrouwbaar én snel systeem hebben.

Wat kan ik doen met mijn bestaande laptop?
Er zijn een paar dingen die je kan doen om de snelheid van je laptop te verbeteren. Wat betreft de hardware, is het soms mogelijk om het werkgeheugen uit te breiden. Heb je bijvoorbeeld nu 4GB RAM, dan kan dat in veel gevallen naar 8, 12 of 16GB worden uitgebreid. Met dit extra werkgeheugen zorg je ervoor dat programma’s sneller kunnen worden uitgevoerd. Werk je nog op een normale harde schijf in plaats van een SSD en heb je een laptop die niet ouder is dan +/- 4 jaar? Dan kan je met een SSD-upgrade veel winst behalen. Laptops kunnen daarmee tot 10x sneller worden. Naast de hardware kan je ook kijken naar de software. Controleer bijvoorbeeld je ‘opstartprogramma’s (bij Windows te vinden onder Taakbeheer), dat zijn programma’s die automatisch mee starten als je de computer aanzet. Heb je bijvoorbeeld de Google Chrome, Spotify, Microsoft Teams of Adobe Reader? Allemaal voorbeelden van software die automatisch mee starten als je de laptop aanzet, ook al ga je die niet gebruiken.

Op zoek naar een nieuwe laptop?
Is het tijd voor een nieuwe laptop en ben je benieuwd wat je het beste kan gebruiken, dan ontdek je dat de keuze enorm is. Waar je moet beginnen? Wat ons betreft met de kernvraag; waar wil je de laptop voor gaan gebruiken? Dat is bepalend voor de technische specificaties zoals de processor, het geheugen en de opslagcapaciteit. Vervolgens maak je een keuze over het schermformaat (gaat de laptop vaak mee onderweg, dan is een kleiner formaat praktischer bijvoorbeeld) en op basis daarvan is het al aanzienlijk makkelijker kiezen. Hulp nodig? Kijk op onze website voor meer info, bijvoorbeeld onze toelichting op de Back2School laptops, of kom langs in de winkel.

Werkhouding; neem een extra scherm en laptophouder
Werk je thuis alleen op een laptop, dan liggen nek- en rugklachten op de loer. Naast een goede bureaustoel is het ook belangrijk om het scherm waarop je werkt op de juiste hoogte in te stellen of de informatie op je scherm groter weer te geven. Kies dan voor een los scherm die je aan je laptop aansluit, wat ons betreft 24 inch of groter, en zet je eventueel je laptop op een standaard ernaast. In combinatie met een losse toetsenbord en muiscombinatie is heb je een betere ergonomische werkhouding en is de kans op fysieke klachten aanzienlijk kleiner.

Blijf gezond, neem afstand
Tot slot een tip die minstens zo belangrijk is als de techniek van je werkplek; jezelf. Staar je niet blind door te lang met schermwerk bezig te zijn. Neem regelmatig een onderbreking door +/- 20 seconden van je scherm weg te kijken naar iets wat aanzienlijk verder weg is en houd voldoende beweging. Loop een keer vaker de trap op en af als je bijvoorbeeld koffie gaat pakken, zet de printer ergens neer dat je ervoor moet lopen en ga lopen als je moet bellen. Afstand nemen van elkaar in de anderhalvemetersamenleving is belangrijk in de strijd tegen Covid-19. Afstand nemen van je apparaat en werk is belangrijk voor je mentale gezondheid en werk-privébalans. Blijf gezond!
Ben jij al klaar voor het nieuwe werk- of schooljaar?
Rijs Solutions, Bert van Rijssen 3 oktober, 2021
Deel deze post
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Ik ga op vakantie en neem mee...
Tips hoe je het beste met je apparaten op vakantie om kan gaan