22-04-2021
Je hebt het
misschien al gehoord in het nieuws, voorbeelden voorbij zien komen op
sociale media of misschien ben je zelf al wel eens benaderd door iemand
met een onbekend nummer die geld van je vraagt. WhatsApp-fraude is een
vorm van internetcriminaliteit die steeds vaker voorkomt. Wees daarom
alert op hoe oplichters te werk gaan en voorkom dat ook jij slachtoffer
wordt van deze praktijken!
"Hey mam! Ik heb een nieuw nummer, vandaar dat je die nog niet kent! Ik moet vandaag eigenlijk 2 rekeningen betalen van € 1.800, maar ik heb dat nu niet op de rekening staan. Wil jij mij helpen?". Met dit soort berichten worden veel mensen geconfronteerd en die komen soms heel geloofwaardig over, zeker als de ander zegt 'even niet te kunnen bellen' en de contacten dus via tekstberichten blijft gaan. En als er dan een betaalverzoek volgt, heb je voor je het goed en wel beseft soms tot honderden euro's overgemaakt naar criminelen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Er zijn twee varianten waarin je slachtoffer kan worden van deze internetcriminaliteit, namelijk:
1. Pretexting
2. Identiteitsfraude
Pretexting
In het geval van pretexting ontvang je een bericht via WhatsApp (of via e-mail, sms, Snapchat of Telegram ) van een oplichter die zich voordoet als een van jouw bekenden. WhatsApp-fraudeurs gebruiken de profielfoto van die vriend, vriendin, familielid of bekende, waardoor je op het verkeerde been wordt gezet. Daarnaast verdiepen zij zich via social media in jullie contact en hoe jullie elkaar bijvoorbeeld aanspreken. Dit gebruikt de oplichter in de berichten richting jou, zodat hij/zij geloofwaardig overkomt. Vaak geeft de fraudeur aan gebruik te maken van een nieuw nummer en dat het oude nummer verwijdert kan worden. Na een kort gesprek volgt al gauw de vraag of jij geld over kan maken, zodat de zogenaamde bekende zijn rekening kan betalen. Vaak is hier veel haast bij.
Identiteitsfraude
In het tweede geval is er sprake van identiteitsfraude. Oplichters hacken dan je WhatsApp account waardoor ze met jouw telefoonnummer WhatsApp berichten kunnen sturen naar je vrienden of familie. Dit doen zij onder andere door je een bericht te sturen dat er per ongeluk een sms-code van WhatsApp naar jou is verzonden. Zij zullen vragen of jij de code naar hen kan doorsturen. Door deze code komen zij in jouw WhatsApp-account en kunnen zij zien met wie jij in groepsapps zit (gesprekken kunnen zij niet lezen). Op die manier weten zij met wie jij omgaat en dit zullen zij gebruiken bij het oplichten van je vrienden en/of familie.
Deze vormen van internetcriminaliteit blijft volgens de fraudehelpdesk nog altijd toenemen. Het heeft er in november 2020 voor gezorgd dat de meldingen omhoog geschoten zijn. Van 100 meldingen per week, kwamen er ineens 100 meldingen per dag binnen.
Daar willen we natuurlijk allemaal geen nieuwe melding bij hoeven maken, dus bij deze een aantal tips om te voorkomen dat jij slachtoffer wordt.
Tips
Concrete tips om fraude te voorkomen:
Wees altijd alert (cliché, we know!). Beter een keer extra vragen, dan blindelings vertrouwen hebben in de digitale samenleving.
Een beller is sneller! Krijg je zo'n ongewoon verzoek tot betaling, bel degene dan eerst op voordat je erop in gaat. Bel bijvoorbeeld ook het voor jou bekende ‘oude’ nummer om te verifiëren. Klik sowieso nooit zo maar op de link die je ontvangt!
Geef nooit de sms-code van WhatsApp door aan iemand. Deze heb je alleen nodig als je WhatsApp opnieuw moet verifiëren op je eigen toestel en hoef je nooit met iemand anders te delen!
Stel een tweestapsverificatie voor WhatsApp in (lees hiervoor de uitleg van WhatsApp)
Toch opgelicht?
Ben jij slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Doe dan aangifte bij de politie! Neem ook altijd contact op met je bank. Mocht jij verder nog vragen hebben over de beveiliging van je telefoon, kom dan eens langs in de winkel of neem contact met ons op!
Naast internetcriminaliteit is er ook nog altijd sprake van telefonische oplichtingen (telefonische spoofing). Hierover in een volgende blog meer!