Microsoft Office (365)
Wat zijn de belangrijkste verschillen?

We krijgen de laatste tijd veel vragen van klanten over Microsoft Office (365). Wordt dat niet gratis meegeleverd bij mijn nieuwe laptop? Wat is het verschil in eenmalig kopen en het abonnement van 365? En wat is dan de beste optie voor mij?

We begrijpen dat dit verwarrend is. Daarom een korte toelichting. Allereerst; met Microsoft Office wordt de bundeling van programma's bedoeld zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Microsoft Office wordt al zeker meer dan 10 jaar niet meer volledig voor geïnstalleerd meegeleverd op een nieuwe computer. Je kan hoogstens een proefversie van bijvoorbeeld 30 dagen aangeboden krijgen, daarna moet je tot aanschaf overgaan wil je Office blijven gebruiken. Het is zogenaamde licentie gebonden software en voor die licentie moet je betalen. Dat kan op 2 manieren: kopen of een abonnement kiezen.

Kopen betekent dat je een eenmalige uitgave doet en alleen die versie (op dit moment 2021) koopt. Je krijgt een beperkt aantal programma's en geen aanvullende diensten of recht op nieuwere versies (je krijgt wel updates over de huidige versie). Bij kopen heb je keuze uit 2 opties: Thuisgebruik en studenten voor € 150 of Thuisgebruik en zakelijk (€ 300). Het enige verschil is dat je bij de zakelijke versie ook Outlook erbij krijgt.

Kies je voor een abonnement, dan krijg je automatisch Microsoft 365. Dat brengt meerdere voordelen met zich mee:

  • Je krijgt altijd de beschikking over de nieuwste versie van Microsoft Office
  • Je krijgt alle programma's van Office, dus ook Publisher, Access en Forms
  • Je krijgt aanvullende diensten voor deze programma's zoals Microsoft Editor, Clipchamp, en Defender
  • En je krijgt 1TB aan opslagcapaciteit in OneDrive

Vooral dat laatste punt is erg interessant. Door je bestanden automatisch in OneDrive op te slaan, heb je een soort back-up van je computer gemaakt. Raakt je computer kwijt of stuk, dan kan je gemakkelijk en snel op een ander apparaat toch bij je bestanden komen. Daarnaast is het mogelijk om je andere apparaten zoals een smartphone of tablet, ook te koppelen aan OneDrive en bijvoorbeeld automatisch je foto's daarin op te slaan. Zo heb je nooit meer een kabel nodig om de foto's van je telefoon op je computer op te slaan. Super makkelijk dus. 

Heeft een abonnement ook nadelen? Natuurlijk. De belangrijkste zijn de kosten, hoewel wat ons betreft goed betaalbaar, moet je die wel ieder jaar aftikken. Ook hierin heb je 2 mogelijkheden. Je kan voor € 69 een 365 Personal abonnement kiezen (die geschikt is voor 1 gebruiker, maar wel meerdere apparaten) of het 365 Family abonnement voor € 99 per jaar, geschikt voor 1-6 personen. 

Wat de beste keuze is? Dat is echt afhankelijk van je eigen situatie en hoeveel gebruik je maakt van de programma's die onder Office vallen. Maar wij vinden Microsoft 365 in veel gevallen erg interessant, met name vanwege de OneDrive opslag die inbegrepen is.


Hoe zit het met gratis alternatieven?

Die zijn er zeker, de bekendste daarvan zijn Libre Office en Open Office. Beide pakketten zijn prima alternatieven om documenten en spreadsheets te kunnen maken. Wat ze missen is een goede (opmaak) compatibiliteit met Microsoft Office documenten en bepaalde functionaliteit. Zo kan het voorkomen dat je Word of PowerPoint documenten ontvangt die door de verzender mooi zijn opgemaakt, maar bij het openen in Libre of Open Office er niet goed meer uitzien. Daarnaast kan het zijn dat bepaalde formules in bijvoorbeeld Excel of Marco's niet of niet goed werken. Kortom, als je veel te maken hebt met dit soort situaties, dan is het gratis alternatief geen goede keuze. 

Twijfel je? Of heb je meer vragen? Kom dan bij ons langs of neem contact met ons op!

Microsoft Office (365)
Rijs Solutions, Bert van Rijssen 24 december, 2022
Deel deze post
Labels
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Energie besparen met je computer of laptop
Met deze 7 tips kan je direct aan de slag!