Maak nu de juiste keuze

En vlieg je opleiding door met een fantastisch device!

Odoo afbeelding en tekstblok

Systeemvereisten van school gekregen. En nu?

Als je aan een nieuwe opleiding begint, biedt school je vaak een mooi overzicht van minimale en aanbevolen systeemvereisten aan voor je nieuwe laptop. Maar soms zijn die onduidelijk, verouderd of incompleet. daarom zetten wij de belangrijkste punten voor je op een rij waar jij aan moet denken bij de aanschaf van een nieuwe laptop.

Windows, OSX of Chrome OS?

De keuze begint al bij het besturingssysteem. Die kan soms vanuit school worden opgelegd en soms vrij gelaten worden. Bij veel opleidingen wordt om Windows gevraagd, bij vooral grafische en design opleidingen zien we OSX (Apple) als systeemeis terug en bij scholen die volledig in de cloud werken kan een Chromebook worden vraag.

Wat zijn precies de verschillen?Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Windows

Windows is verreweg het bekendste en meest gebruikte platform. Je kan er bijna alle software op installeren, hebt voldoende opslagruimte, kan ermee gamen en randapparatuur koppelen. Alle nieuwe Windows laptops zijn voorzien van Windows 10 en zo lang je apparaat het aankan, kan je deze Windows versie oneindig blijven updaten. Dat is direct ook het belangrijkste nadeel; de Windows updates komen soms ongelegen en nemen tijd in beslag bij het opstarten of afsluiten van je laptop. Scholen die nog Windows 7 of 8 adviseren, lopen eigenlijk al achter de feiten aan want die apparaten zijn vrijwel niet meer te krijgen. Bovendien is Windows 10 veiliger, sneller en in bijna alle gevallen 'backwards compatibel' wat wil zeggen dat oudere randapparatuur of software ook op Windows 10 kan werken.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

OSX

OSX is van Apple en kom je daarom alleen tegen op MacBooks en iMacs. Het systeem is in de basis vergelijkbaar met Windows, maar is doorgaans stabieler, betrouwbaarder en excelleert bij grafische werkzaamheden zoals foto- en videobewerking. Veel mensen denk dat OSX hetzelfde werkt als iOS, maar dat is niet het geval. De systemen zijn wel aan elkaar gekoppeld en dat maakt synchronisatie of het gebruikmaken van de hotspot van je iPhone heel makkelijk. Gamen kan in veel gevallen niet of met omwegen en Apple accessoires of verloopkabels zijn vaak erg prijzig. Met een MacBook of iMac kan je vaak wel jaren vooruit want Apple biedt jarenlange software ondersteuning. OSX is niet perse veiliger dan Windows, hoewel dat wel vaak wordt beweerd. Je bent minder kwetsbaar, maar updaten en geen onbetrouwbare software installeren is ook bij een Mac belangrijk.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Chrome OS

Tot slot Chrome OS, dat is het besturingssysteem van Google. Snel, veilig en vooral online optimaal in gebruik. In tegenstelling tot Windows of OSX installeer je op een Chrome OS laptop geen programma's. Je kan deze apparaten het beste vergelijken met een smartphone of tablet. Je werkt met apps en die werken op hun beurt vaak online in de cloud. Lokale opslag heb je ook vrijwel niet, meestal iets van 16 tot 64GB (bij Windows en Mac is dat minimaal 128GB), maar dat komt omdat je je data opslaat in Google Drive en dat is, wederom, in de cloud. Door deze manier van werken zijn Chrome OS apparaten wel heel veilig, want doordat je niets installeert kan een virus ook geen vat krijgen op je systeem. Mede hierdoor en de aantrekkelijke verkoopprijzen, is Chrome OS steeds meer in opkomst in het onderwijs. In Amerika zelfs al het best verkopende platform onder studenten.

Snel

Wachten is niet aan jou besteed, kies dan ook een laptop uit die jou niet laat wachten. Let op een snelle processor, voldoende geheugen en sowieso een SSD. Wij adviseren minimaal i3, 4GB en 128GB en Full HD.

Veilig

Je schoolspullen kwijtraken omdat je computer geïnfecteerd is met een virus of ransomware is de nachtmerrie van iedere student. Kies daarom direct voor volwaardige beveiliging en neem geen risico.

Solide

Het overkomt iedereen wel een keer, in de haast of in een onoplettend moment laat je het apparaat vallen of er iets tegenaan stoten. Wij selecteren daarom apparaten die tegen een stootje kunnen.

Over de specificaties

Schermformaat

Laptops heb je grofweg in 4 (groepen) formaten; 10-12 inch, 13-14 inch, 15-16 inch en 17 inch. Moet je de laptop veel meenemen en is het je enige apparaat, focus je dan op de 13-14 inch modellen. Blijft de laptop vooral thuis, dan is 15-16 inch interessant. De kleinere modellen (10-12 inch) zijn vaak niet praktisch of heel duur en 17,3 inch zijn te groot, zwaar en log. Kies in alle gevallen voor een Full HD resolutie of hoger. Laptops met 1366x768 pixels bieden een lagere beeldkwaliteit en je ziet simpelweg minder op je scherm.

Processor

Het meest bepalend voor de snelheid van je laptop is de processor, het kloppende hart van je apparaat. Intel is de meest gebruikte processor en heeft eigenlijk 5 modellen (Celeron, Pentium, i3, i5 en i7). Bij Windows en OSX is een i3 het minimum en i5 aanbevolen, bij een Chromebook volstaat een Celeron of Pentium ook. Een i7 is interessant voor gamers en grafisch vormgevers.

Geheugen

Het werkgeheugen is een onderdeel waarop de processor heel snel kan lezen en schrijven. Telkens als je een programma start, wordt een deel (of het gehele) programma in het werkgeheugen gezet. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer erin kan en hoe sneller je laptop kan werken. Bij alle systemen is 4 GB het minimum, 8 GB aanbevolen en is 16 GB heel mooi. Voor grafisch- of gamegebruik is 8GB het minimum en bevelen we 16GB aan. Bij veel laptops is het mogelijk het werkgeheugen uit te breiden, je kan dus ook een model met 4GB uitzoeken en er een 4GB module los bij laten plaatsen.

Opslag

Meer is in dit geval niet beter. Enkele jaren geleden wilde iedereen een laptop met 750 GB of 1 TB opslagcapaciteit, maar dat krijgen de meesten helemaal niet vol. Het type schijf is wel heel belangrijk en dat kan niet anders dan een SSD schijf zijn. Die is namelijk zeker 10x sneller en veel minder kwetsbaar voor schokken en stoten. Bij Windows en OSX is 128GB het minimum en bevelen we 256GB aan. Bij Chrome OS volstaat 16 GB en is 32 GB aanbevolen. Chromebooks met 64 GB zijn ook beschikbaar.

Optische speler

Dat is de term voor een DVD speler en die kom je praktisch niet meer tegen in een laptop. Wie speelt er nu nog een CD of DVD af tegenwoordig? Om die reden en omdat de laptops daarmee dunner en compacter gemaakt kunnen worden, zijn ze vrijwel allemaal verdwenen. Heb je er toch een nodig? Overweeg dan een externe DVD brander te gebruiken. Je sluit hem aan via USB en alleen als je hem nodig hebt.

Features

Naast deze standaard eigenschappen van laptops, zijn er vaak nog andere features. Denk aan een webcam, verlicht toetsenbord, touchscreen, 360 graden draaien, vingerafdrukscanner of andere meer en minder nuttige snufjes. Soms vraagt school erom, maar vaak zijn ze nice to have. Als je niet goed weet of die belangrijk zijn, laat je dan goed informeren en kom bij ons langs. Dan kan je de apparaten zien en ervaren en voor jezelf een keuze maken.

Bekijk onze folders voor de aanbiedingen


 


#

Asus BACK TO REALITY

Bij geselecteerde actiemodellen, krijg je nu een rugzak en recovery software gratis meegeleverd.

Modellen opsommen.

Bekijk de selectie die we voor jou hebben samengesteld

Staat jouw ideale laptop er niet tussen? Laat het ons weten en we maken een offerte op maat.