Clarico-Banner

Back2School is best cool!

Want met de beste laptop in je tas, de juiste software erop ge├»nstalleerd en met optimale beveiliging ga jij probleemloos door je schooltijd of studie heen. 


Maar wat moet je kiezen? Geen probleem! Laat ons je adviseren en wij nemen je mee door alle mogelijkheden die er zijn en zorgen ervoor dat de aanschaf van je laptop het eerste is waarin je slaagt!

Maak nu de juiste keuze in slechts 3 stappen!

En vlieg door je opleiding met een fantastisch device!

Stap 1; Het besturingssysteem

Odoo afbeelding en tekstblok

Systeemvereisten van school gekregen. En nu?

Als je aan je nieuwe school of opleiding begint, krijg je vaak een mooi overzicht van minimale en aanbevolen systeemvereisten aan voor je nieuwe laptop. Maar soms zijn die onduidelijk, verouderd of incompleet of weet je simpelweg niet goed genoeg wat er wordt gevraagd. Daarom zetten wij de belangrijkste punten voor je op een rij waar jij aan moet denken bij de aanschaf van een nieuwe laptop.


Windows, OSX of Chrome OS?

De keuze begint al bij het besturingssysteem. Meestal laat school je daarin vrij, maar we zien steeds vaker gebeuren dat er een voorkeur of eis wordt gesteld. Bij veel opleidingen wordt 'gewoon' om Windows gevraagd, bij vooral grafische en design opleidingen zien we OSX (Apple) als systeemeis terug en bij scholen die volledig in de cloud werken kan een Chromebook worden gevraagd. Wat zijn precies de verschillen en waar moet je op letten per systeem? We leggen hierna de verschillen tussen de drie systemen voor je uit.Clarico-3 Columans Style 1

windows

Windows is verreweg het bekendste en meest gebruikte platform. Je kan er bijna alle software op installeren, zoals Word, Excel, PowerPoint maar ook Spotify en talloze games. De meeste randapparatuur zoals toetsenborden, muizen, printers en headsets zijn ook geschikt gemaakt voor Windows. Alle nieuwe Windows laptops zijn voorzien van Windows 10 en zo lang je apparaat het aankan, kan je deze Windows versie oneindig blijven updaten. Dat is direct ook het belangrijkste nadeel; de Windows updates komen soms ongelegen en nemen tijd in beslag bij het opstarten of afsluiten van je laptop. Scholen die nog Windows 7 of 8 adviseren, lopen eigenlijk al achter de feiten aan want die apparaten zijn vrijwel niet meer te krijgen. Bovendien is Windows 10 veiliger, sneller en in bijna alle gevallen 'backwards compatible' wat wil zeggen dat oudere randapparatuur of software ook op Windows 10 kan werken.

Clarico-3 Columans Style 1

osx

OSX is van Apple en kom je daarom alleen tegen op MacBooks en iMacs. Het systeem is in de basis vergelijkbaar met Windows, maar wordt vaak gezien als stabieler, veiliger en betrouwbaarder (minder vatbaar voor virussen). Het systeem excelleert vooral bij grafische werkzaamheden zoals foto- en videobewerking. Veel mensen denk dat OSX hetzelfde werkt als iOS, maar dat is niet het geval. De systemen zijn wel aan elkaar gekoppeld en dat maakt synchronisatie of het gebruikmaken van bijvoorbeeld de hotspot van je iPhone heel makkelijk. Gamen kan in veel gevallen niet of met omwegen en Apple accessoires of verloopkabels zijn vaak erg prijzig, net als de MacBooks zelf overigens. Met een MacBook kan je vaak wel jaren vooruit want Apple biedt jarenlange software ondersteuning. OSX is niet perse veiliger dan Windows, hoewel dat wel vaak wordt beweerd. Je bent minder kwetsbaar, maar updaten en geen onbetrouwbare software installeren is ook bij een Mac belangrijk.

Clarico-3 Columans Style 1

chrome os

Tot slot Chrome OS, dat is het besturingssysteem van Google. Snel, veilig en vooral online optimaal in gebruik. In tegenstelling tot Windows of OSX installeer je op een Chrome OS laptop geen programma's. Je kan deze apparaten het beste vergelijken met een smartphone of tablet. Je werkt met apps en die werken op hun beurt vaak online in de cloud. Lokale opslag heb je ook vrijwel niet, meestal iets van 16 tot 64GB (bij Windows en Mac is dat minimaal 128GB), maar dat komt omdat je je data opslaat in Google Drive en dat is, wederom, in de cloud. Door deze manier van werken zijn Chrome OS apparaten wel heel veilig, want doordat je niets installeert kan een virus ook geen vat krijgen op je systeem. Mede hierdoor en de aantrekkelijke verkoopprijzen, is Chrome OS steeds meer in opkomst in het onderwijs. In Amerika zelfs al het best verkopende platform onder studenten.

Snel

Wachten is niet aan jou besteed, kies dan ook een laptop uit die jou niet laat wachten. Let op een snelle processor, voldoende geheugen en sowieso een SSD. Wij adviseren minimaal i3, 8GB en 128GB en Full HD.

Veilig

Je schoolspullen kwijtraken omdat je computer geïnfecteerd is met een virus of ransomware is de nachtmerrie van iedere student. Kies daarom direct voor volwaardige beveiliging en neem geen risico.

Solide

Het overkomt iedereen wel een keer, in de haast of in een onoplettend moment laat je het apparaat vallen of er iets tegenaan stoten. Wij selecteren daarom apparaten die tegen een stootje kunnen.

Stap 2: De specificaties

Schermformaat

Laptops heb je grofweg in 4 (groepen) formaten; 10-12 inch, 13-14 inch, 15-16 inch en 17 inch. Moet je de laptop veel meenemen en is het je enige apparaat, focus je dan op de 13-14 inch modellen. Blijft de laptop vooral thuis, dan is 15-16 inch interessant. De kleinere modellen (10-12 inch) zijn vaak niet praktisch of heel duur en 17,3 inch zijn te groot, zwaar en log. Kies in alle gevallen voor een Full HD resolutie of hoger. Laptops met 1366x768 pixels bieden een lagere beeldkwaliteit en je ziet simpelweg minder op je scherm.

Processor

Het meest bepalend voor de snelheid van je laptop is de processor, het kloppende hart van je apparaat. Intel is de meest gebruikte processor en heeft eigenlijk 5 modellen (Celeron, Pentium, i3, i5 en i7). Bij Windows en OSX is een i3 het minimum en i5 aanbevolen, bij een Chromebook volstaat een Pentium ook, maar heeft i3 of beter de voorkeur. Een i7 is interessant voor gamers en grafisch vormgevers. Laptops met AMD processoren worden steeds meer verkocht, daarbij adviseren wij minimaal een Ryzen 3 en is een Ryzen 5 aanbevolen.

Geheugen

Het werkgeheugen is een onderdeel waarop de processor heel snel kan lezen en schrijven. Telkens als je een programma start, wordt een deel (of het gehele) programma in het werkgeheugen gezet. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer erin kan en hoe sneller je laptop kan werken. Bij alle systemen is 4GB het minimum, 8GB aanbevolen en is 16GB heel mooi. Voor grafisch- of gamegebruik is 8GB het minimum en bevelen we 16GB aan. Bij veel laptops is het mogelijk het werkgeheugen uit te breiden, je kan dus ook een model met 4GB uitzoeken en er een 4GB module los bij laten plaatsen.

Opslag

Meer is in dit geval niet beter. Enkele jaren geleden wilde iedereen een laptop met 750GB of 1TB opslagcapaciteit, maar dat krijgen de meesten helemaal niet vol. Het type schijf is wel heel belangrijk en dat kan niet anders dan een SSD schijf zijn. Die is namelijk zeker 10x sneller en veel minder kwetsbaar voor schokken en stoten. Bij Windows en OSX is 128GB het minimum en bevelen we 256GB aan. Bij Chrome OS volstaat 16GB en is 32GB aanbevolen. Chromebooks met 64 GB zijn ook beschikbaar.

Optische speler

Dat is de term voor een DVD speler en die kom je praktisch niet meer tegen in een laptop. Wie speelt er nu nog een CD of DVD af tegenwoordig? Om die reden en omdat de laptops daarmee dunner en compacter gemaakt kunnen worden, zijn ze vrijwel allemaal verdwenen. Heb je er toch een nodig? Overweeg dan een externe DVD brander te gebruiken. Je sluit hem aan via USB en alleen als je hem nodig hebt.

Features

Naast deze standaard eigenschappen van laptops, zijn er vaak nog andere features. Denk aan een webcam, verlicht toetsenbord, touchscreen, 360 graden draaien, vingerafdrukscanner of andere meer en minder nuttige snufjes. Soms vraagt school erom, maar vaak zijn ze nice to have. Als je niet goed weet of die belangrijk zijn, laat je dan goed informeren en kom bij ons langs. Dan kan je de apparaten zien en ervaren en voor jezelf een keuze maken.

Stap 3; Maak je keuze

Bekijk de selectie die we voor jou hebben samengesteld

Staat jouw ideale laptop er niet tussen? Laat het ons weten en we maken een offerte op maat.