Ik ga op vakantie en neem mee...
Tips hoe je het beste met je apparaten op vakantie om kan gaan

04-07-2020

Het is zomer. En de tijd van vakanties staat voor de deur. En ondanks alles of misschien juist dankzij alles, is dat een fijn vooruitzicht. In eigen land of in het buitenland, op de camping of in het hotel, veel mensen gaan er even tussenuit. En veel mensen nemen daarbij ongemerkt ook veel apparatuur mee, denk aan smartphones, tablets, koptelefoons, e-readers en laptops. Wij geven je graag wat tips waaraan je kan denken als je deze apparaten meeneemt.

WiFi buitenshuis

Op bijna al die genoemde apparaten kan je gebruikmaken van WiFi. Maar veel mensen vergeten een belangrijk punt hierbij; je apparaat is doorlopend op zoek naar bekende WiFi netwerken. Dat heeft 2 nadelen; het kost de nodigde batterijcapaciteit én je maakt ongemerkt verbinding met netwerken in de buurt. ‘Maar dat is toch alleen maar handig?’ hoor ik je denken. Dat is inderdaad handig zo lang het om beveiligde WiFi netwerken gaat (een netwerk waarvoor je een wachtwoord moet gebruiken). Bij onbeveiligde netwerken brengt dit een serieus risico met zich mee. Neem bijvoorbeeld WiFi in de trein. Een van de bekendste onbeveiligde WiFi netwerken die er zijn en waar veel mensen al eens mee verbonden zijn. Een slimme jongen met een laptop en wat extra apparatuur, kan dit netwerk ook uitzenden terwijl je helemaal niet in de buurt van een trein bent. Als jouw apparaat al eerder verbonden is met dit netwerk, dan gaat deze proberen verbinding te maken en voor je het weet gaat al je dataverkeer langs die slimme jongen en kan hij bijvoorbeeld wachtwoorden buitmaken. Kortom, ben je onderweg, zet je WiFi uit!

Bluetooth

Net als WiFi is ook bluetooth een draadloos signaal wat continue verbinding wil maken met apparaten in de omgeving. Maar een belangrijk verschil is wel dat het bereik en signaalsterkte op een andere manier werkt en minder ver reikt. Maar laat je je apparaten onbewaakt achter, omdat je bijvoorbeeld even het water in gaat en de telefoon bij je strandstoel laat liggen, zet dan ook bluetooth uit. Het kan namelijk gebruikt worden om apparaten te zoeken, vinden en te stelen.

Back-ups instellen

Onderweg en zeker op reis komt het niet zelden voor dat mensen een apparaat kwijtraken, apparaten stuk gaan of zelfs gestolen worden. En dat gebeurt natuurlijk vooral aan het einde van je vakantie, wanneer je net al je foto’s op je telefoon of tablet had staan. En dan ben je opeens alles kwijt. Ontzettend zonde, maar ook een risico wat je kan beperken. Want vrijwel iedere tablet of smartphone biedt ondersteuning voor cloud back-up. Bij Apple apparaten doe je dat gemakkelijk en snel in de iCloud, voor Android apparaten kan je gebruikmaken van bijvoorbeeld OneDrive, Google Drive of Dropbox. Hoe je dat moet instellen? Klik op een van de linkjes, of kom ervoor langs bij ons in de winkel.

‘Vind mijn apparaat’ instellen

Met het instellen van je back-up, heb je je foto’s veilig gesteld. Maar er is nog iets wat je kan doen om veiliger met je apparaten om te gaan, namelijk ‘Vind mijn apparaat’ instellen. Bijna ieder apparaat biedt tegenwoordig zo’n functie. Bij Apple heet het bijvoorbeeld Zoek mijn iPhone en is gekoppeld aan je Apple ID. Door dat goed in te stellen, kan je bij verlies van je iPhone of iPad je in je Apple ID zoeken naar de meest recente locatie en hopelijk het apparaat snel terug vinden. Bij Google kan je dit instellen voor Android apparaten in je Google account instellingen. En ook Microsoft biedt een mogelijkheid voor het terugvinden van je Windows apparaten door dit in te stellen in je Microsoft account.

We hopen dat we je met deze tips kunnen helpen om nog meer te genieten van een zorgeloze vakantie. Twijfel je toch of je het zelf kan instellen of wil je door ons laten checken of het goed is gegaan? Kom dan bij ons langs, of neem contact op. Dan helpen we je graag!

We wensen je veel plezier en zien je graag weer eens terug bij ons in de winkel.
Ik ga op vakantie en neem mee...
Rijs Solutions, Bert van Rijssen 3 oktober, 2021
Deel deze post
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Ook wij werken thuis. Met Teams.
Samenwerken in het nieuwe normaal.