Hoe zeker weet jij dat jouw cloud wél veilig is?
En wat is die cloud eigenlijk precies?

28-06-2018

AVG. Cloud. Veiligheid. Je kunt LinkedIn niet openen of je wordt overstelpt met termen als deze. Maar wat ís die cloud nu eigenlijk precies? En hoe bewust kiezen bedrijven nu eigenlijk voor die veelbesproken cloud, die inmiddels meer containerbegrip dan begrepen oplossing geworden is.

Waar het mij om gaat is dat bedrijven in elk geval twee belangrijke zaken beseffen. Ten eerste dat de cloud feitelijk ook maar 'gewoon' een grote server met data is die ergens op de wereld staat. En ten tweede dat je als zakelijk gebruiker alleen veilig werkt als je voor een zákelijke oplossing kiest die bovendien AVG-proof is. Dus even snel een gratis Dropbox- of OneDrive-accountje aanmaken is wellicht een optie voor privé-gebruik, maar zeker niet voor het opslaan, bewerken en beheren van zakelijke data waarin persoonsgegevens onvermijdbaar zijn. En dat geldt overigens ook voor Google Drive.

Ongeloof achteraf

Wanneer bedrijven eenmaal een professionaliteitsslag gemaakt hebben en als onderdeel daarvan bijvoorbeeld het zakelijke OneDrive zijn gaan gebruiken, dan schrikken ze nog weleens van de risico's die ze al die jaren onbewust gelopen hebben. Zeker met het oog op de AVG en de financiële gevolgen en risico's op onherstelbare reputatieschade die datalekken met zich meebrengen. Mijn boodschap: de cloud is ook maar gewoon een middel en zeker niet dé oplossing. Het is een tool die als onderdeel van je complete bedrijfsstrategie rondom dit onderwerp inzetbaar is.

De moraal

Waar eerst huiverig over de cloud werd gesproken wordt er nu te pas en te onpas geroepen 'Ja hoor, wij zijn veilig bezig, wij werken vanuit de cloud...' Uit ervaring en concrete praktijkvoorbeelden weet ik dat dit te kort door de bocht is én bovendien vaak niet waar. Net als men ten onrechte denkt: OneDrive, Google Drive en Dropbox zijn Amerikaans en dús niet AVG...

Meer weten? Of tóch even checken of het allemaal wel goed zit binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op.

Hoe zeker weet jij dat jouw cloud wél veilig is?
Rijs Solutions, Bert van Rijssen 3 oktober, 2021
Deel deze post
Onze blogs
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten
Geloof jij dat antivirus-software onbetrouwbaar is?
Malware. Hackaanvallen. Ransomware. Beveiliging is onmisbaar in je ICT omgeving, maar wat kan beveiligingssoftware nog meer?